Hoppa till innehållet

Vanliga frågor

 

Montering

I Sverige har vi olika standardmått på innerdörrar och dessa benämns ofta som ”modulmått”. Vi erbjuder våra dörrar i alla dessa standardmått, från modul 7x20 till 10x25. Skulle du vara intresserad av andra mått går det bra att kontakta oss så hjälper vi dig.

Modulmåttet anger storleken på hålet i väggen där karmen ska monteras. Vid modulmått 9x23 ska exempelvis hålet i väggen göras 900x2300 mm. I denna matris finns alla nödvändiga mått: Modulmått & dimensioner.

Ja, vi kan leverera både skjutdörrar och slagdörrar som går till takhöjd. Då det vanligtvis innebär specialanpassade mått ber vi dig att kontakta oss för vidare hjälp med detta.

Monteringen skiljer sig beroende på vilken karm du väljer. Du får alltid en monteringsanvisning av oss i samband med ditt köp. Observera att karmen ska monteras innan gipset om du har köpt dörrkarm k02 eller k03.

Monteringen av handtagen skiljer sig beroende på vilken leverantör av handtag du har valt. Det följer alltid med en komplett monteringssats och monteringsanvisning när du köper handtag av oss. Fråga gärna oss om du skulle vara osäker vid monteringen.

Av kvalitetsskäl har vi valt att utrusta våra dörrar med ett magnetiskt låshus. Låshuset passar med handtag som följer europeisk standard och därför passar inte alla svenska handtag till detta. Alla handtag och vred som finns på vår hemsida fungerar och givetvis finns det många andra leverantörer att välja mellan. Om du vill ha ett handtag från en annan leverantör ber vi dig att rådfråga oss så att vi kan bekräfta att det fungerar.

Vår dolda karm, k03, är konstruerad för dolt montage i en vägg bestående av 70 mm regel, 11 mm OSB och 13 mm gips men kan anpassas efter andra väggkonstruktioner vid förfrågan. Karmen döljs genom spackling och målning i anslutning till karmen. Fullständig monteringsanvisning skickas i samband med ditt köp.

Till våra karmar ska man använda 14 mm adjufix (justerbar hysla).

Färg & design

Valfri NCS-kulör ingår utan extra kostnad. Som inspiration har vi tagit fram ett par alternativ att välja mellan (se nedan).

Pure White (PW) – NCS S 0500-N
Standard White (WH) – NCS S 0502-Y
Sand (SA) – NCS S 2005-Y30R
Light Grey (LG) – NCS S 1500-N
Grey (GY) – NCS S 3000-N
Mint (MI) – NCS S 2005-G20Y
Green (GR)- NCS S 7005-G20Y
Rusty Red (RE) – NCS S 5020-Y50R
Olive Green (OG) – NCS 5105-B81G
Beige (BE)- NCS 1704-Y19R
Khaki (KH) – NCS S5010-G70Y
Black (BL) – NCS S 8500-N
Ice Grey (MG) – NCS 4802-B15G
Blue (DB) – NCS S7010-R90B
Brown (BR) – NCS 5706-Y10R
Yellow (YE) – NCS 2815-Y03R
Orange (OR) – NCS S4030-Y20R

Ja, det går bra att beställa färgprover. Skicka ett mail till hello@njorddesign.se så hjälper vi dig.

I standardutförande målar vi våra dörrar med glansgrad 15. Glansvärdet på våra dörrar är lägre än rådande branschstandard då vi anser att en lägre glans bidrar till att dörren får en mer exklusiv finish. Har du önskemål om glansgraden kan du ange detta vid beställning.

Ja, vi kan även leverera dörrar i massiv furu eller fanér. Kontakta gärna oss gällande detta så berättar vi mer.

Ja, vi tillverkar även dörrar med infällt glas. Kontakta gärna oss gällande detta så berättar vi mer.

Du väljer själv om du vill att dörren ska vara fräst för både handtag och nyckelbricka/toalettvred eller enbart för handtag. Vi skräddarsyr efter dina önskemål och detta kostar ingenting extra.

Ja, låshuset går att få i svart, rostfritt, vitt eller mässing. Detta kostar ingenting extra.

Ja, till dörrkarm k02 eller k03 går det att få gångjärnen i svart, rostfritt eller vitt. Detta kostar ingenting extra.

Även om du beställer dörren i samma NCS-kulör och glansgrad som väggen målas i så kommer man förmodligen uppleva en viss skillnad. Hur färgen upplevs beror bland annat på att dörren och väggen är olika underlag och men för att det används olika metoder vid målningen. När vi producerar dörrarna så sprutlackerar vi dörrarna men väggarna i ett hem rollas oftast. För att efterlikna väggen så mycket som möjligt rekommenderar vi att dörrarna målas in på plats.

Ja, både våra karmar och dörrar kan levereras grundmålade eller helt obehandlade om du vill måla själv.

Tillverkning

Alla våra dörrar tillverkas på snickeriet i Bjärnum. Här kan du läsa mer om hur tillverkningen går till.

Våra dörrar är helt massiva med en kärna i lamellträ och yta i HDF. En massiv innerdörr har många fördelar – man får exempelvis en dörr med en ljuddämpande förmåga och lång livslängd.

Miljöfrågan är viktig för oss och det är därför vi har valt att lägga all vår produktion i Sverige. Vi ställer höga krav på våra underleverantörer kring vilket material som används och allt trä vi använder i tillverkningen är FSC-märkt, vilket innebär att vi kan vara säkra på att den kommer från ett hållbart skogsbruk.

Våra dörrar är massiva och stänger därför ute ljudet väldigt bra.
Alla våra karmar är dessutom försedda med tätningslist vilket också bidrar till en ljuddämpande förmåga.
Tänk på att du också kan välja till en tröskel för att minska ljudet ytterligare.

Produkt

Ja, alla våra dörrblad går att få levererade som skjutdörr. Vi har lösningar både för infällda pocketkarmar och skjutdörrsskenor. Skjutdörrskenan går att få både som tak- eller väggmonterad. Rådfråga gärna oss så hjälper vi dig med rätt lösning.

Målade innerdörrar kräver normalt endast allmän rengöring med fuktad trasa och milt diskmedel/såpa. Vid målningsskador bör dessa bättras omedelbart.Skötselråd för din dörr och eventuellt handtag medföljer vid leverans.

I normala fall är det inga problem. Har du vatten i direkt anslutning till dörren eller om dörren utsätts för högt ångtryck, bör du stället välja en våtrumsdörr som är rustad för att stå emot fukt. Kontakta oss i sådana fall.

Vid köp av vår dolda karm, k03, behöver det specificeras om dörren är inåt- eller utåtgående. Vad som menas med detta hittar du i vår guide här.

Vad som menas med dörrens öppning och hängning hittar du i vår guide här.

Nej, det måste man inte. Tröskelns huvudsakliga funktion är att överlappa mellan golv och/eller bidra till ljudisolering mellan rummen men det är vanligt att inte använda någon tröskel alls eller att enbart välja våtrumströskel till badrummen. Det är en springa på 15 mm mellan golvet och dörrbladet för att man ska kunna använda en tröskel om man vill ha det.

Ja, om du köper karmar av oss och vill ha trösklar så behöver du köpa dessa av oss eftersom våra trösklar är tillverkade efter våra karmar. Vi har tre olika varianter – tröskelplatta, innerdörrströskel eller våtrumströskel. Våra trösklar är tillverkade i massiv ek och kan levereras obehandlade, klarlackerade eller laserade.

Köp & villkor

Våra produkter tillverkas på beställning och normalt har vi en leveranstid på 6-8 veckor. Leveranstiden kan dock variera beroende på vilka produkter det gäller och därför bekräftas leveranstiden alltid på ditt ordererkännande. Kontakta gärna oss innan ditt köp ifall du har frågor kring leveranstiden för någon specifik produkt.

Betalning delas upp i två delar, 50% erläggas inom 10 dagar efter mottagen orderbekräftelse och resterande 50% av betalningen debiteras i samband med leveransen.

Dörrar och karmar levereras med DHL och du kommer att få möjlighet att boka din leverans på en dag som passar dig. Försändelsen skickas på pall och levereras till bottenplan eller tomtgräns. Vi rekommenderar att man är två personer som hjälps åt att bära in dörrarna.

Vi lämnar tre års garanti på alla våra produkter. Garantin avser funktion, beslag och målning.
Däremot utgår ingen ångerrätt då dörren tillverkas på beställning. Var därför noggrann med att beställa rätt storlek på dörren och fråga oss om du är osäker.

Om du mot förmodan skulle få problem med din dörr som beror på fabrikationsfel skall du göra en reklamationsanmälan så kontaktar vi dig.

För tillbehör som t.ex. dörrhandtag har du rätt att ångra ditt köp inom 14 dagar efter det att du mottagit varan. Varan ska då vara förpackad i originalemballaget, i lika gott skick som när du fick den – omonterad och oanvänd. Vid köp av dörrar gäller inte ångerrätten eftersom att dörren är specialtillverkad för dig. När du utnyttjar ångerrätten står du som kund för returfrakten.