Att bygga sitt eget hus är en dröm för många, och för Pontus Andersson och hans sambo Johanna blev det en verklighet. Deras resa från en enkel idé till ett fullfjädrat arkitektoniskt mästerverk, Villa Glanbäcken, är fylld av passion, kreativitet och hårt arbete. Här får du en inblick i hur Villa Glanbäcken kom till, vilka utmaningar de mötte och varför detta unika hem inspirerar andra att följa i deras fotspår.

Från dröm till verklighet

Allt började med en promenad i skogarna utanför Skärblacka, när Pontus och Johanna passerade en tom marktomt med utsikt över sjön Glan. "Här skulle man bygga ett hus", sa de till varandra, och den idén blev snart till verklighet.

Planen var från början att vänta några år innan vi byggde vårt permanenta hem. Under tiden bestämde vi oss för att själva uppföra ett mindre gästhus där vi kunde bo medan vi studerade och planerade för framtiden”, berättar Pontus. Tanken var att senare bygga ett större hus intill.

”Fem år senare stod vi kvar med gästhuset, men det kändes som att det varken uppfyllde våra förväntningar eller gjorde tomten rättvisa. I stället för att bygga ett helt nytt hus valde vi därför att anlita en arkitekt och kombinera det befintliga gästhuset med en ny tillbyggnad.”

Man anlitade arkitekt Marko Koistinen för att rita på det nya huset. Den gamla byggnaden fick en ansiktslyftning med ny panel, nya fönster och ett nytt tak, så att den skulle smälta samman med den nya delen. Målet var att få det att se ut som om detta var planen från början.

Design & arkitektur

Byggnadens enkla, monolitiska form rymmer ett dynamiskt och välplanerat inre, med ett luftigt vardagsrum, ett generöst kök, och en mastersvit på övervåningen med vacker sjöutsikt.

Fasaden är klädd i rå granpanel, medan taket består av rå furupanel och detaljerna framhävs med zink och stora träfönster. Inredningen går i sobra gråtoner och naturliga färger, kombinerat med ljusa trädetaljer i ek, gran och furu. Dessa materialval knyter huset till dess skogliga omgivning och skapar en känsla av tidlös elegans och harmoni.

”Vår inredningsstil är ganska avskalad, med en bas av ljusa, jordnära färger och naturmaterial. Träinslag löper som en röd tråd genom hela huset. Färgpaletten kommer istället från växter och den omgivande naturen. Tack vare de stora fönsterpartierna, där skogen breder ut sig utanför, förändras färgerna naturligt med årstiderna. På sommaren fylls rummen med gröna nyanser, medan hösten bringar inslag av rött och gult. Vi låter helt enkelt naturen stå för inredningen”, säger Pontus.

Val av innerdörrar

I villan har man valt släta målade tillsammans med den dolda karmen, K03, för att uppnå en stilren och avskalad look. Dörrarna, tillverkade av massivt trä, bidrar inte bara till inredningens estetik utan erbjuder även utmärkt ljudisolering.

Pontus förklarar deras val såhär: "Vi letade efter massiva dörrar för ljudisoleringen men samtidigt något som var karm- & foderfritt då vi var ute efter en avskalad look. Vi fick då ett förslag från vår arkitekt om just Njord. Och det var precis det vi ville ha. Det är tunga och gedigna dörrar och man märker att det är kvalitet. Även positivt att det gick att få handtag och toalettvred med minirosett, otroligt snyggt.”

Bygget – ett lagarbete

Pontus och Johanna tog på sig den ambitiösa uppgiften att själva bygga större delen av huset. Med hjälp av vänner och familj tillbringade de otaliga kvällar och helger på bygget. Trots att ingen av dem var professionella snickare, lyckades de med hjälp av Johannas svärfar och en vän som är snickare att resa huset.

Planen från början var att själva hoppa in mot slutet för att sätta skivor, montera dörrar, kök och liknande. Men med stigande materialkostnader och leveransförseningar som slog hårt mot budgeten, fick Pontus och Johanna börja tidigare än tänkt och göra det mesta själva. Johannas pappa fortsatte hjälpa till, men mer på kvällar och helger.

”Bygget har ändå gått smidigt måste jag säga, vi hade väldigt få byggfel/byggproblem. Anledningen till det tror jag beror på hur insatt jag själv har varit i detta projekt - i alla led."

Man är noga med att poängtera att utan stöd från familj och vänner hade de aldrig blivit klara med huset.

”Vi gjorde det utan byggföretag, men vi gjorde det absolut inte på egen hand!”

Om jag ska tipsa andra som bygger hus så är det att vara insatta själva, även om man har en byggare och inte bygger själv. Lägg ner mycket tid på att lära er och läsa på. Allt från ritning till färdigt hus. Lita inte blint på entreprenörer och var på plats under bygget!”, avslutar Pontus.

Produkter: Plain | Dörrkarm k03
Hem: Villa Glanbäcken | @villaglan
Arkitekt: Marko Koistinen Arkitekter | @k_arkitektur