Restaurang ÄNG ligger som en ensam diamant i Ästad Vingårds böljande fält - en av Sveriges största vingårdar - och är en kulinarisk upplevelse utöver det vanliga som engagerar alla sinnen. Den delvis underjordiska Michelin-restaurangen med en spektakulär glashusentré mitt i det grönskande fältet är designad av Norm Architects och inredd av japanska Karimoku för att skapa ett stimulerande samspel mellan arkitektur, mat, vin, inredning och konst som ger en balanserad och harmonisk 19-rätters haute-cuisine-upplevelse.

Upplevelsen av ÄNG börjar redan innan man kliver in - man går genom den frodiga ängen med grödor och gräs på båda sidor om den slingrande vägen som leder gästerna till det glittrande glashuset som är en modern och raffinerad tolkning av ett växthus som vänds ut och in. Med järnkonstruktionen på insidan står det som ett prisma mitt på fältet; helt skarpt och slätt och speglar omgivningen.

Nya ÄNG har fått sitt namn från de omgivande ängarna och utforskar både ytan och de djupare delarna av det svenska landskapet, samtidigt som utsikten över våtmarkerna ger ännu mer sinnesro.

När glashuset närmar sig avslöjar en liten örtträdgård på framsidan den lokala prägeln och inställningen till den kulinariska upplevelse du är på väg att få. En skyddande häck ger en begränsad glimt av en närliggande sjö men låter dig behålla fokus precis där du är.

Som en subtil indikator på den starka kopplingen mellan ÄNG och den omgivande naturen fortsätter stenläggningen på utsidan in när du drar upp den tunga glasdörren och fortsätter resan.
Intrycket av glashuset är ljust och frodigt när du går förbi ett öppet kök med en grundande stendisk och skräddarsydda konstverk med ett organiskt formspråk. När du slår dig ner i raffinerade loungemöbler av japanska Karimoku i massivt trä med synliga träbearbetningsdetaljer och en mjuk stoppning, samtidigt som du fortfarande har en känsla av att sitta mitt ute på fältet med bara klar himmel över huvudet, är det uppenbart hur utrymmet bygger på samspelet mellan natur och kultur och fångar andan i den unika platsen.

Sju trä- och stenskulpturer med ett organiskt formspråk är skräddarsydda av den begåvade norska konstnären Anders Pfeffer Gjengedal (Løvfall). Med inspiration från sina år i balettens värld arbetar han med formkänsla i samarbete med både arkitekter och designers, och förvandlar naturligt trä och sten till sensuella och uttrycksfulla skulpturer.

Medan personalen börjar dekantera lokal champagne och presentera fantastiska aptitretare gjorda på egenodlade råvaror som får dig att luta dig tillbaka och bara njuta av den 4,5 timmar långa pausen från vardagens stress och jäkt, går solen sakta ner bakom ängen och fungerar som en lugn och ständigt föränderlig bakgrund till kvällen.

Med en gemensam tro på tidlös estetik och en ambition att skapa produkter som uppfyller vardagliga behov, bestämde vi oss för att skapa ett kurerat sortiment av produkter i samarbete med designstudion Bonni Bonne. Studion är baserad i Norrland och föddes ur en gemensam passion och fascination för natur, gastronomi och närvaro av vardaglig estetik. Med en ambition att lyfta fram några av Norrlands traditioner presenterar de genuint hantverk och gammal kunskap i nya sammanhang och i en mer modern tappning när de arbetar med mötet mellan poetisk och tidlös estetik för att skapa produkter ur vardagliga behov.

För att understryka ÄNGs starka koppling till naturen är delar av den kurerade kollektionen tillverkade av grönt trä - en gammal träbearbetningsmetod som skapar naturliga silhuetter och råa texturer som är perfekta för atmosfären i restaurangen.

De utvalda naturmaterialen, som ren ek för de skräddarsydda möblerna och de eleganta stengolven, har förfinats eller bearbetats något för att göra dem mer känsliga - precis som kökschefen Filip Gemzel förfinar de lokala ingredienserna som utgör den häpnadsväckande 19-rätters avsmakningsmenyn.

När det gäller haute cuisine handlar allt om samspelet mellan de många element som utgör upplevelsen - från arkitektur, design och belysning till smak, doft och ljud. När alla dessa element är balanserade och väl avvägda är det som allt samverkar för att skapa en unik och uppskattad upplevelse utöver det vanliga.

"Den grundläggande ambitionen bakom den Michelin-stjärnade Restaurang ÄNG är på många sätt i linje med Norm Architects designfilosofi att hitta en delikat balans mellan alla de sinnesupplevelser som utgör ett utrymme för att skapa en harmonisk miljö, där alla element stöder varandra."

- Peter Eland, Norm Architects

Att integrera genomtänkta konstverk och skulpturer är därför en viktig del av interiören och atmosfären på ÄNG. Att få den danska designern Sara Martinsen att bidra med skräddarsydda konstverk var ett sömlöst samarbete som tillförde värme och nya stimuli till utrymmet.

Sara tror också på skönheten i naturliga och ansvarsfulla material, på hantverk och på kraften i en stark visuell berättelse. Hon arrangerar lokala material så att de blir inspirerande och man kan uppleva var och en av deras specifika egenskaper. Hon hittar sin inspiration i ursprunget; ett vackert material, ett specifikt hantverk eller den lokala historien på en viss plats, varför hon gick ut i skogen som omger ÄNG för att hitta inspiration till de material som senare skulle utgöra de taktila konstverken.

Allt eftersom kvällen fortskrider leds gästerna till en dold hiss som tillfälligt avslutar den ljusa sommarkvällen, när den långsamt eskorterar dig under jorden och du kliver ut i en mörk katakombliknande vinkällare med en dämpad känsla och mousserande viner från egen produktion samt exklusiva franska etiketter.

"Med det skiftande ljuset spelar vi på fenomenet chiaroscuro, en teknik från bildkonsten som används för att representera ljus och skugga när de definierar objekt för att uppnå en känsla av volym. När man kliver in i skuggorna försvagas synen medan de övriga sinnena intensifieras. Man blir automatiskt mer uppmärksam på ljud, dofter, smaker och känsel, och även intuitionen och instinkten stärks. På så sätt förbereder den överraskande övergången och scenförändringen gästerna för nästa del av den holistiska middagsupplevelsen."

- Jonas Bjerre-Poulsen, Norm Architects

När sommelieren visar vägen genom de imponerande hyllorna för att välja ut vinet till nästa del av middagen får du också en glimt av en lugn och mörk loungemiljö i mitten av rummet, som låter ana att det finns så mycket mer att komma med.

För att understryka övergången från en atmosfär till en annan möter klinkergolvet, som är skuret som ett tegelgolv och ger en grottliknande känsla i vinkällaren, trägolvet från danska Dinesen när man kliver ut i den stora matsalen med utsikt från golv till tak över en naturlig sjö och den rika fauna som omger den. Miljön blir ljusare igen och dina sinnen är alerta och redo för nästa del av middagsupplevelsen.

Inspirerade av de japanska Karesansui-trädgårdarna av krattad sand och sten, kända för sin överväldigande skönhet, reste vi till Växjö för att hämta de färdiga naturskulpturerna från ett gigantiskt stenbrott. En viktig estetisk princip som ligger till grund för dessa torra landskapsträdgårdar är yohaku-no-bi, vilket betyder "skönheten i det tomma utrymmet".

"Om man älskar mat och vin är en finmiddag något alldeles speciellt. Man vill egentligen aldrig att kvällen ska ta slut. Men att sitta vid samma bord, vid samma stol, timme efter timme, tar ut sin rätt. Det är svårt att behålla fokus under en så lång middag. För att hålla skärpan uppe och njuta av varje portion behöver du nya stimuli. Något som väcker dig och fräschar upp ditt sinne."

- Daniel Carlsson, VD & Partner, Ästad Vingård, Restaurang ÄNG